MUMSIGA TEKAKAKOR, JULMYSET SMYGER SIG IN & OM VARFÖR DET ÄR SOM DET ÄR

 

 

Onsdag och den berömda lillördagen som många säger 🙂
Ja idag är en bra dag! Jag är ledig sen kl 07 i dag och i em ska vi gå på Afternoontea med alla kollegor på ett mysigt fik i stan. Vi har gjort det en gång förut i våras också och det var supermysigt!

Jaha…har hon bakat igen tänker ni kanske? Ni kanske också tänker att det var ju inte så kul inlägg, men faktum är att jag ÄLSKAR att baka! Finns inget som gör mig så lugn och det känns så hemtrevligt och mysigt.
Doften, att få smaka och jag brukar alltid ge bort ganska mycket. Till mamma, grannar eller barnen 😉

Så gillar ni inte recept och brödbilder så är det dags att surfa vidare nu, men jag är ju såklart glad om ni stannar kvar!
De inlägg som jag har mest läsare på är faktiskt när jag visar kläder och mode, men det kan man ju inte göra jämt 🙂

Här kommer i alla fall receptet på de här gudomligt goda tekakorna om ni vill ha!
Jag blandar lite som jag tycker och lägger gärna i lite grövre mjöl, lite honung eller annat i olika bröd. Så noga är det inte att hålla recepten. Man känner när en deg är ”lagom” 😉

 

Ca 14 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
½ ljus sirap
15–16 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt smör, salt, sirap och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

4. Kavla eller tryck ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 ½ cm tjock.

5. Stansa ut rundlar, ca 12 cm.

6. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Grädda brödet mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna under bakduk på ett galler.

 


Ett tips om det finns några kvar är den här fina burken som fanns på Netto!
Jag har pepparkakor i min på bänken, perfekt till det.

 

Kikade in hos JOTEX HÄR och de hade mycket julmysigt i sin shop nu!
Har du sett de stora fina tennsoldaterna Nötknäpparen, hela 124 cm höga? 🙂

 

Jag har ääääntligen fått tillbaka min blogglust igen efter att ha levt som i en bubbla sen i juni när min hund blev sjuk. Han är inte bra än och kommer inte heller att bli tyvärr, men jag hoppas att han ska få finnas med ett långt tag till ändå med medicinering och mycket special kring honom. Det är han SÅ värd då han betyder enormt mycket för mig.

Året har dessutom varit…”rörigt” skulle jag vilja kalla det. Jag kommer inte att gå in på varför för det innefattar fler personer än mig, men många saker har varit jobbiga och jag kan inte påverka…snarare mer acceptera, vilket är svårt nog många gånger. Jag har kämpat med mig själv i alla fall och tänker en hel del annorlunda kring detta nu.
Acceptans även om du inte gillar saker och ting som det är, är många gånger bra.

Bara lite om varför det haltat så här inne. Jag kan heller inte lova att det alltid kommer att rinna på här för fullt. Jag varken vill eller kan krysta fram inlägg, utan vill göra det med glädje.

 

Adelakram

 

8 reaktioner på ”MUMSIGA TEKAKAKOR, JULMYSET SMYGER SIG IN & OM VARFÖR DET ÄR SOM DET ÄR

 1. Jag tycker det är roligt att baka -när jag har den mentala orken. 🙂 Rev av lite saffransbröd med mandelmassa och sockerkakor i helgen som var. Tycker det är superbra att ha något hemma i frysen och mannen uppmuntrar det också av nån anledning. 😉 Skulle vilja testa att göra eget vörtbröd; har tänkt det i flera år. Förhoppningsvis blir det av i år.
  Jag tycker det är roligt även när du skriver om bakning. Gillar blandningen hos dig! 🙂
  Kram på dig!

 2. Å vilka härligt goda thekakor du har bakat 🙂
  Jag är inte ett jättefan av att baka, utan måste verkligen känna för det.
  Eller ja, baket är ju kul och mysigt.. men diskberget.. tänk om Tingeling kunde ta hand om det åt en..:)
  Ha en fin kväll söta du!
  Varm kram Anna

  1. Ja de är verkligen jättegoda 🙂
   Nej allt blir ju roligare om man verkligen vill det och bakning är väl min grej bland en del andra 😉
   Hoppas du får njuta av helgen nu fina! <3

   Kramar tillbaka finis!

 3. Älskar oxå att baka , gillar allt du lägger ut så kör . Jag tycker att mat och bakning är härliga inslag i inredningslyx verkligen. Vet hur det är med ett husdjur som inte mår bra , har själv haft hund i 12 år innan vi fick ta bort honom . Det västa tiden i mitt liv. Så all förståelse. Sen händer det saker i livet har själv haft en skitdag idag , men livet går vidare. Kram

  1. Tack vad skönt att du tycker så 🙂 Ja baka är avkoppling och samtidigt får man något gott för det.
   Ja fyyy sjuka djur är så jobbigt och sorgligt.
   Hoppas du får en fin helg nu!<3

 4. Godmorgon🧡 älskar verkligen din blogg o din instagram! Tycker även om att du svarar alltid om det är något man undrar över. Håller med dig om att bakning är avkopplande, jag älskar oxå att fixa i köket . Jag arbetar på förskola och ofta när jag slutar tidigt åker jag hem o bakar el lagar mat. För mig är det mys o avkoppling.
  Önskar dig en fin onsdag⭐️

  1. Tack snälla du!🤗❤️ Vad glad jag blir!🥰
   Då är vi lika där för det är verkligen avkoppling att baka! Även om man kanske är trött efter jobb osv så orkar man ofta det och sen får man ju något gott med😃
   Idag ska jag sätta upp julbelysningen på balkongen så det blir mysigt där med☺️

   Ha en riktigt fin dag nu🤗🤗

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *