NYBAKAT!

 

 

God morgon söndag!

 

Eller för mig är det lite godnatt en stund för jag har jobbat i natt:)

Tog en sköööön morgonpromme och det var helt tyst ute, förutom humlesurr de lux i träden, ett smaskande i ån när den vita anden Folke åt sin frukost och jag skrattade åt de små tuffa andundgarna som kaxigt jagade bort andherrarna! Kul att se, nu behöver jag inte tycka synd om dem längre och tro att de stora är dumma mot dem. De klarar sig utmärkt bra själva och gav de vuxna herrarna på moppen kan man lugnt säga! 😀
Bra moder där som har lärt dem det…ja se vi kvinnor vi kan vi 😉

Jag älskar nybakat och att baka med, det har en lugnande verkan på ett stressigt liv ibland.
Innan midsommar bakade jag några småkakor, det är ju supergott med torrisar som på mormors tid, på sommaren! Enkelt är det också och tar inte några längre stunder.
Jag tror de flesta gillar det med en kopp kaffe till eller kanske ett glas hemgjord flädersaft?
Recepten följer under respektive bild.

Jag bakade Sirapskakor/kolakakor (kärt barn har många namn)
Chokladkakor/gaffelkaka
Marängsnitt (jag toppade med hasselnötter, gillar det mer än mandel.)
Hembakade maränger.

Marängerna spritsade jag ut lite snyggt på en plåt av den smet som blev över från marängsnitten.
Jag la till lite mer vaniljpulver och de blev toppenbra!
Gräddade dem i 100 gr i ca 30 min.

 

Porslinet är det fina Bubbles från Matus.

HÄR hittar du muggen i serien Bubbles!

HÄR hittar du den supersnygga assietten!

Tycker Mateus porslin är SÅ snyggt och det är fint att blanda lite hur som med färger och från de olika serierna.
Ett tips är ju att köpa en tallrik då och då och en mugg någon gång i månaden om man tycker det är mycket på en gång. Så har jag gjort.

HÄR hos Åhlens hittar du också ett stort sortiment av Mateus porslin

Jag har blandat vita mattallrikar i serien spets och grå basic.
Till det har jag assietter i ljusrosa i serien spets, basic och bubbles.
Det kan tyckas rörigt men det är superfint att blanda!
Tonerna håller sig ju till enbart vitt, grått och ljusrosa.

Ett söndagstips!
Klicka in er på länkarna och börja samla någon/några i taget 😉

 

 

 

Kolakakor/Sirapskakor

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Micra smör en aning eller använd rumsvarmt smör.
  3. Vispa fett, socker och sirap i några minuter.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  5. Blanda ihop allt till en deg.
  6. Dela den i fyra delar. Rulla ut varje del till längder à 40 cm. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper med 8 cm mellanrum (degen flyter ut vid gräddningen).
  7. Grädda i sirapskakorna eller kolakakorna 15 – 20 minuter eller tills de fått fin färg.
  8. Låt kakorna svalna ett par minuter sedan du skär dem i sneda bitar.
  9. Låt sedan kakorna svalna helt och bryt sedan isär dem.

 

MARÄNGSNITT
26 stycken
  • 125 g smör
  • 1/2 dl socker
  • 1 äggula
  • 3 dl vetemjöl
  • 
Maräng:
  • 1 äggvita
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl sötmandel eller hasselnötter.
  1. Arbeta ihop smör, socker, äggula och mjöl till en deg. Dela i två bitar, rulla längder lika långa som plåten.
  2. Lägg på plåt med bakpapper. Vispa äggvitan till skum. Rör i socker och finhackad mandel.
  3. Bred marängen på längderna och grädda i 175 grader, 15 minuter. Skär i snitt när de är varma.

CHOKLADKAKOR

  • 200 g smör
  • 4 msk strösocker
  • 1.5 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kakaoMät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme en stund så smöret blir mjukt (skär gärna smöret i mindre bitar så går det fort).Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.Rulla smeten till bollar och fördela på plåtar med avstånd mellan bollarna.(Jag tog 20 st kakor på en plåt 30×40 cm och då flöt de inte ihop.)Tryck till varje boll med en gaffel. Efter att man tryckt till så kan det kännas som att gaffeln fastnar om man försöker dra gaffeln rakt upp. Men om man istället låter gaffeln glida längs med kakan en bit så lossnar gaffeln från kakan.Grädda gaffelkakorna mitt i ugnen i 200°C ca 8-10 minuter tills de får lite färg.

 

Söndagskram!

 

 

houseofadela

Det är jag som är Heléna Adela och tjejen bakom House of Adela. Livsnjutare som älskar att hitta små glittriga ögonblick i vardagen och fånga dem! Mitt liv är fotografering och inredning, dvs det är en stor bit i mitt liv och jag tänker nästan allt i bilder. Har också sedan barnsben älskat inredning och har svårt att kika in i ett rum, utan att tänka på hur jag skulle vilja inreda det;) Att fotografera, skriva och blogga om det man tycker mycket om, är fantastiskt. Varmt välkommen hit till mig och min värld! Mail: houseofadela@live.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *