FILMTIPS I VINTERMÖRKRET

 

 

 

Hallå vänner och fredag igen! 🙂

 

 

Såhär i januari tror jag alla känner en viss längtan efter ljusare och varmare tider!
Efter att den efterlängtade julen har firats och juldekorationerna nu plockats bort känns den nya året mest mörkt och kallt. Jag föredrar att krypa ned i soffan med en god bok eller film för att fördriva de tidiga kvällarna, gärna med en kopp kaffe och lite tända ljus. Jag tror fler svenskar håller med om att det är ett perfekt sätt att spendera de långa eftermiddagarna på, i väntan på vårsol och ljusa kvällar igen.

Förutom spännande serier som går på TV, särskilt kriminalare som Bron och våra klassiska Mankell-filmatiseringar, finns det ju mängder med filmer tillgängliga via streaming-tjänster! Jag har just upptäckt hur smidigt det är att kunna kolla när man vill på nästan vad man vill med Netflix och SVT Play eller liknande. Det finns så mycket att välja på att vinterkvällarna nästan känns för korta. Jag tänkte ge er mina tips på de bästa, upplyftande feel good-filmerna som hjälper mot eventuell vinterdepression. 🙂

Filmer som får en att må bra behöver inte alltid handla om kärlek och relationer, även om det är något som vi alla kan känna igen oss i. Jag tycker särskilt om filmer som handlar om andra familjerelationer, eller som helt enkelt handlar om en riktigt god vänskap. En film som nästan alla som sett blivit emotionellt överraskade av är den franska filmen Les Intouchables, eller En oväntad vänskap som den heter på svenska. Även om premissen kan verka enkel – ung förortskille får ett jobb som personlig assistent till en rik, vit, förlamad man – får den varma humorn och det fantastiska skådespeleriet vilket hjärta som helst att smälta.

Jag tyckte också om den lite knasiga amerikanska filmen Captain Fantastic med Viggo Mortensen i huvudrollen. Där spelar han en ensamstående far till sju barn, som tillsammans lever i skogen utanför samhället. Förutom Viggo Mortensen är också alla barnen så fina i sina roller, och filmen behandlar svåra relationer, sorg och sjukdomar med en varm känsla.


En annan, äldre film jag verkligen gillar är Rainman, med den fantastiske Dustin Hoffman som spelar en autistisk man och Tom Cruise i rollen som hans bror. Tillsammans reser de runt i USA och blåser kasinon på stora pengar då det visar sig att Hoffmans autism gör honom till en fantastisk kortspelare. Tack vare att Hoffman är så bra i sin rolltolkning kan man få en förståelse både för hur autistiska personer uppfattar verkligheten, men också hur närstående, som i detta fall Tom Cruises karaktär, behöver förhålla sig till dem. Filmen fick såklart flera Oscars, bland annat gick en helt välförtjänt till Hoffman!

Svenska feel good-filmer finns det ju också gott om! Även om vi mest verkar kolla på kriminalare och polisfilmer. Den gamla klassikern En Kärlekshistoria från 70-talet är både en nostalgitripp och lyckas behandla den där första tonårskärleken på ett varmt och fint sätt. Grabben i graven bredvid med den ständigt charmige Michael Nyqvist har väl ingen missat, och i samma stil går ju en annan film med honom, Så som i himmelen som verkligen berör. Ja, vintermörkret blir så mycket mer med ett par fina filmer att fördriva tiden!

 

Skön fredag till er!

 

Inlägget är i samarbete med Lottoland

houseofadela

Det är jag som är Heléna Adela och tjejen bakom House of Adela. Livsnjutare som älskar att hitta små glittriga ögonblick i vardagen och fånga dem! Mitt liv är fotografering och inredning, dvs det är en stor bit i mitt liv och jag tänker nästan allt i bilder. Har också sedan barnsben älskat inredning och har svårt att kika in i ett rum, utan att tänka på hur jag skulle vilja inreda det;) Att fotografera, skriva och blogga om det man tycker mycket om, är fantastiskt. Varmt välkommen hit till mig och min värld! Mail: houseofadela@live.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *